top of page

Træning og øvelser der gør din hund glad

Når man skal have en velstimuleret hund, er det ikke nok at gå en tur, den skal bruge sit hovede og sin næse!

Er din hund understimuleret, kan det være, at den klatrer på væggene, reagerer ved den mindste lyd, piver, er overdrevent opmærksomhedskrævende osv. Det kan også være, at din hund lukker sig inde i sig selv og bliver passiv.

Kort sagt: en gåtur og socialt samvær med dig er ikke nok – hundens hjerne skal stimuleres med opgaver, som hunden kan løse og derefter få en belønning for. Mental aktivering er utrolig vigtig for din hunds velbefindende. Bliv inspireret herunder til, hvordan du kan aktivere din hund.

 
 
Generelt

 

 

Læs hvad Ani Cura skriver om aktivering og mental stimulering her.

Vi kan også anbefale at man besøger www.harmoniskhundeliv.dk, hvis man søger inspiration til aktivering af hunden indendørs og udendørs. 

Harmonisk Hundeliv.dk inddeler øvelserne i mental aktivering i tre grupper:
- Næsearbejde/problemløsning, 
- Kropskontrol med balanceøvelser og 
- Lydighedsøvelser/tricks.

Læs hvad de skriver om de forskellige øvelser her.

Mental aktivering - dét trætter. Se hvad Olivers skriver om det her.

DcH Video 1 - Aktivering af din hunds næse.

https://www.anicura.dk/fakta-og-rad/hund/mental-stimulering-af-hund/

Dansk Kennel Klub - 'Sådan lærer hunden'

DKK. Kend og forstå din hund.

DKK. Hundesprog. I denne serie på 5 film hjælper DKK dig med at lære hundesprog. Du får et bedre forhold til din egen hund, fordi du kan aflæse dens sindsstemninger og reagere på det, og du kan også navigere mere sikkert blandt fremmede hunde, som du og din hund møder.

 
 
 
Øvelser du kan lave derhjemme

  • Hjernegymnastik for hunde. Hundehold.dk har en uudtømmelig liste med gode idéer til tricks og øvelser, som du kan aktivere din hund med. Læs mere her.
     

  • På VoresHund.dk, en internet portal drevet af ambitiøse hundeentusiaster, kan der også findes god inspiration til aktiveringsøvelser til hund. Fx. disse to øvelser med hjemmelavet aktivitetslegetøj:

    • "Skotøjsæsken".  Alt du skal bruge er en æske (skotøjsæske), en omgang toiletruller og hundens foder. 

    • "Køkkenrulleskjulet". Du skal bruge ca. 6 tomme køkkenruller, nogle stofrester og hundens foder. Easy-peasy. Vær så god og lad dig inspirere. 

 
Øvelser til gå- og skovturen
  • Friluftrådet har allieret sig med adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen. På deres youtube kanal kommer hun med gode indspark til sjov og leg med hunden på skovturen. Se filmen her.

  • Video fra Ani Cura Danmark med øvelser til gåturen. Se her.

  • "Få mere ud af gåturen". Se video fra Snudesjov her.

Leg og socialisering med andre hunde i hundehaven
 

Hundehaven Potefryd er et dagtilbud, en hundebørnehave og en legeplads for din hund. Og ikke mindst et værested for hunde, hvis ejere har en lang arbejdsdag. Hundehaven er for kærlige familiehunde, som fortjener lidt ekstra selskab, leg og nærvær i hverdagene.Din hund bliver en del af en flok, når den er hos os. Dvs. den indgår i et socialt hundefællesskab bestående af søde og kærlige familiehunde.

I Hundehaven har vi tre legestuer samt en fantastisk sansehave, hvor din hund kan bruge sin næse og blive mentalt stimuleret.

Hundene er delt op i forskellige legegrupper alt efter størrelse og energiniveau. Vi lærer din hund at kende som flokindivid og finder ud af, hvordan dens temperament er, hvordan den kan lide at lege, og hvor meget den gerne vil hvile. På den måde sikrer vi, at den integreres i den rigtige legegruppe. 

I hver legegruppe er der en eller flere hundepassere, som iagttager hundenes adfærd og hjælper hundene, så de fortsat er søde ved hinanden og respekterer hinandens grænser. ​2-3 gange om dagen kommer hundene ud på en kort gåtur, hvor de får besørget.

Vi afholder løbende forskellige hundearrangementer, som du kan læse mere om her.

Klik her for at se de forskellige muligheder for medlemskab, som vi tilbyder.​

"Sport" for din hund

Herunder finder du en liste over super sjove aktiviteter, som din hund "kan gå til", og som er med til at stimulere din hund fysisk og mentalt.

 

Rally Lydighed
Er, ifølge DDK, en sammenblanding af flere forskellige hundesportsdiscipliner – ligesom i agility skal hund og fører gennemgå en bane med øvelser, men momenterne er baseret på lydighedsøvelser, som f.eks. sit, dæk og spring, kombineret med andre øvelser, der slet ikke kendes fra lydighed. I rally-lydighed skal hund og fører gennemgå en bane med 10-20 skilte, som angiver hvilke øvelser hunden skal udføre. Og som i agility er banen, som hund og fører skal igennem, forskellig fra gang til gang, og designet af dommeren på dagen.

 

Agility
Går ud på, at hunden så hurtigt som muligt, og med så få fejl som muligt, skal gennemløbe en fastlagt bane med kombinationer af forskellige forhindringer. Hunden skal bl.a. springe over forhindringer, løbe slalom, balancere på en vippe og bevæge sig igennem en tunnel. Jf. DKK.

 

Soft agility
Er et alternativ til traditionel agility. Soft agility aktiverer hunden på en måde, hvor man tager særligt hensyn til hundens fysiske og mentale formåen. Soft agility er mere skånsomt end almindelig agility. Således har man ikke fokus på fart og hastighed, og forhindringerne er tilpasset hundene og mindre fysisk belastende.

 

Nosework
Er en hundesport, hvor hunden lærer at finde forskellige dufte i forskellige miljøer.Hunden  bruger næsen optimalt, og elsker det! Praktisk talt alle racer kan være med. Alder spiller ingen rolle. Man arbejder efter faste regler. Man kan vælge at tage til konkurrence eller blot bruge det som aktivering og sjov med hunden.

 

Lydighedstræning
Er en sport, hvor hund og fører sammen skal udføre en række fastlagte øvelser på bestemte måder. Man f.eks. træne indkald, hvor hunden skal komme, når der bliver kaldt, apportøvelserne, lineføring osv.  Man kan konkurrere eller blot gøre det for sjovt.

 

At gå spor
En rigtig god aktivitet for hunden, hvor der lægges spor i f.eks. naturen, og hunden skal træne i at følge sporet og finde sin belønning, hvis det lykkes at komme frem til det. Spor øger hundens evne til at koncentrere sig og arbejde selvstændigt under førerens kontrol. ​Samtidig er hund og ejer ude i den friske luft i naturen.

 

Heelwork To Music – dogdancing
En hundesport, hvor hund og fører sammen udfører en koreografi, som passer til et stykke musik. Der er to discipliner. Heelwork To Music, hvor hunden hele tiden arbejder tæt på hundeføreren, og freestyle, hvor alt er tilladt.​ Jf. DKK.

 

Greyhoundbane

På Midtjysk Greyhound Stadion i Bjerringbro kan din hund prøve at løbe på en Greyhound bane og for alvor få afprøvet fysikken og jagtinstinktet.

 

Trickstræning
Er en kombination af sjov og spas samt hundetræning. Der trænes forskellige tricks med fokus på samarbejde og forståelse mellem hund og fører.

 

​Løbe- og cykeltræning
Hvis du selv elsker at løbe eller cykle, hvorfor så ikke tage hunden med. Har du planer om dette, er det meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan du skal træne, så din hund ikke overbelastes. Hunde skal trænes op ligesom mennesker.

Hundesvømning
Bruges til genoptræning, konditionstræning, skånsom sund motion, muskeltræning, og sjov / anderledes aktivering. Der findes steder over hele landet.

Motoriske øvelser og kropkontrol
Der udbydes hold, hvor din hund træner sin stabilitet, smidighed, balance og bevægelighed.
En god kropskontrol er godt, hvis man skal forebygge skader, ledproblemer, eller styrke f.eks. ustabile led. Derudover styrkes hunden mentalt.

 

​Og hvorfor ikke glæde andre samtidig:

 

Læsehund
Din hund kan blive læsehund. En læsehund er en venlig og børneglad hund, der motiverer børn til at læse, ved at lytte tålmodigt og interesseret til alverdens historier.
En læsehund er med til at skabe en positiv og anderledes læseoplevelse, og resultatet er øget læselyst og selvtillid.

 

Terapihund
Hunde har en positiv virkning på genoptræning, mental sundhed og sociale relationer hos bl.a. patienter på sygehusene, børn i skolerne og ælde på plejecentre.

Din hund kan blive terapihund ved at gennemgå en uddannelse. En besøgshund f.eks. er en hund, der er trænet i og godkendt til at besøge f.eks. plejecentre og dermed skabe glæde hos ældre. En besøgshund kan også besøge f.eks. alvorligt syge. Hunden skaber glæde ved sin blotte tilstedeværelse, og modtager naturligvis masser af ”kram”.

​"Fysisk motion er vigtigt for at holde din hund sund, slank og glad. Men ligeså vigtigt er det, at vi husker at stimulere hunden mentalt. Vi ved at mange adfærdsproblemer kan afhjælpes eller forebygges, hvis hunden stimuleres mentalt på en god og fornuftig måde". (AniCura.dk)

Friluftsrådet_logo.jpg
DKK logo.png
Vores hund logo.png
bottom of page